vineri, 19 februarie 2010

The Imaginarium of Doctor Parnassus ****1/2

Este un film gustat pe deplin doar cei ce au foarte multa imaginatie, le plac povestile si adora sa viseze, poate parea un film întortocheat iar mie mi-a amintit de romanul "Maestrul şi Margareta" a lui Bulgakov si la fel ca si in roman in "The Imaginarium..." planurile aluneca unul spre altul. Filmul musteste de simbolistica iar povestea este una destul de incurcata, mai ales din pricina faptului ca nararea evenimentelor nu se face cronologic. Filmele regizate deTerry Gilliam sunt in general fantezii, cu mult umor absurd in ele. Poate va amintiti de "Brazil", "The Fisher King", "Twelve Monkey" sau "Fear & Loathing in Las Vegas".
Din oraş în oraş, Dr. Parnassus (Christopher Plummer) şi trupa lui călătoresc în rulota stranie, trasă de cai. Acest om fără vârstă posedă puterea de a-i proiecta pe semeni în propria lor imaginaţie, o dată ce curajoşii păşesc dincolo de oglindă fermecata pe care Parnassus o posedă. Dar această călătorie fascinantă se încheie de fiecare dată cu o alegere, care poate schimba lucrurile în bine sau în rău. Este vorba de alegeri - in "The Imaginarium"... cei care intră au de ales între bine şi rău. Eterna lupta dintre bine si rau ,din subconstientul fiecaruia...... Diavolul are toate puterile posibile, dar Parnassus are Imaginarium-ul, un univers situat dincolo de oglindă, în care imaginaţia se dezlănţuie.
Efectele speciale si costumele sunt superbe, te trimit intr-o lume magica - bază de CGI (computer-generated imagery). Scenele sunt de un constrast uimitor, trecand de la mizeria periferiilor oraselor si pana la bine cunoscuta lume a imaginatiei, unde visele celui care trece prin oglinda, devin realitate. Contrastul te duce intr-o stare in care iti doresti tu insuti sa patrunzi in acel univers, unde totul este posibil.
"The Imaginarium"este un omagiu pentru Heath Ledger, fiind ultimul sau film. După ce a fost filmat cam jumătate din film, Heath Ledger a murit, aşa încât Gilliam a fost nevoit să găsească un înlocuitor, după ce decisese să nu mai facă filmul. Echipa l-a convins că acesta este filmul lui Heath, nu al lui, şi că are datoria de a-l finaliza. Şi cum Tony, personajul lui Ledger trece de trei ori prin oglinda, Gilliam s-a gândit să aducă trei actori în rolul lui Tony: Jude Law, Johnny Depp si Colin Farrell.

"Don't believe everything you read in the paper...Especially The Mirror" :)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu